Fa una poquet més d’un mes, en el fòrum de l’assamblea virtual del 15M, vam fer una xicoteta crida (votació) perquè els descontents amb el Sistema actual (incloent els moviments anarquistes) es solidaritzessin amb els que creiem que el sistema pot canviar des de dins. Admirem i respectem la voluntat dels qui no volen participar en el Sistema perquè el consideren poc o gens democràtic: per la jerarquia rocosa de les institucions, la poca accessibilitat a la informació, la poca agilitat en el compliment dels drets i la contínua violació d’aquests, entre moltes altres coses (corrupció, dependència entre poders, dictadura de mercats, etc.). Estem d’acord que un sistema democràtic ideal és aquell que presenta una màxima horitzontalitat en la presa de decisions que afecten els ciutadans. També estem d’acord que és pràcticament impossible canviar el sistema des de dins perquè el propi sistema està blindat per a perpetuar el bipartidisme en el poder. No obstant això, creiem que no és impossible perquè els qui volem més democràcia continuem sent majoria. Per això demanem una actuació democràtica conjuntament, senzilla però molt contundent.

Com bé sabeu, un dels majors problemes que hi ha en l’actual sistema és que la llei electoral afavoreix la perpetuació del bipartidisme, a causa de la dificultat que tenen els partits xicotets d’aconseguir escons. Això realimenta als partits majoritaris de dues maneres:

1 – A causa de la circumscripció provincial, els vots que no arriben al llindar per obtenir escó es “perden” sense ser representats, de manera que els escons sobrants es reparteixen entre els partits més votats (generalment els partits majoritaris i en especial el bipartit).

2 – A causa del punt anterior, es produeix un efecte conegut com “vot útil”. Els electors observen que els partits majoritaris acumulen més fàcilment els escons, pel que són una eina útil per canviar els governs (són els que tenen més possibilitats de governar o els que poden restar poder al partit contrari). Llavors, la majoria de gent vota a un partit simplement perquè “és la forma més fàcil d’evitar que guanyi l’altre”.

Per tant, la llei electoral actual alimenta el poder dels dos partits polítics majoritaris, que s’alternen en el poder durant molt de temps, aprovant així pactes que afavoreixen la seva pròpia perpetuació, amb sous vitalicis (que ells mateixos aproven en consens), amb el control dels mitjans de comunicació públics, i amb condicions legals molt afavorides, com ara la dificultat per jutjar (tribunals populars formats pels votants dels polítics jutjats; prohibició d’escoltes encara que hi hagi indicis clars de delicte; prohibició de la investigació periodística oculta , etc.). Una prova d’això entre la relació electoral vs corrupció la tenim en la tesi doctoral de Francisco Camps, que proposa 350 circumscripcions electorals, la qual cosa aprofundiria encara més el bipartidisme i les majories absolutes, reduint qualsevol possibilitat de control democràtica de les institucions baix el mandat de cada partit. Un altre exemple el tenim en la proposta de reforma electoral del PP per la Comunitat de Madrid, que pretén augmentar el nombre de circumscripcions fins a 43, facilitant així la perpetuació en el poder.

Casualitat? Actualment, l’expressió democràtica vigent més profunda és la representació parlamentària, que malauradament no és el més proporcional possible. Això ho saben bé els partits majoritaris i volen mantenir i fins i tot aprofundir aquesta situació. Com ho podem evitar?

En Grup/o Pluralista proposem una gran coalició electoral amb l’únic propòsit de reformar la llei electoral i fer-la el més justa i proporcional possible. Després de modificar la llei electoral es convocarien novament eleccions immediatament després per així aconseguir una representació parlamentària més justa.

Per a això necessitem la col·laboració de TOTS els que pensen que seria més just que la representació parlamentària fos el més proporcional possible a la voluntat de les persones. Necessitem el suport fins i tot de les persones que habitualment s’abstenen o voten en blanc; bé per solidaritat amb la resta, o bé perquè vulguin millorar la democràcia.

Els punts bàsics mínims que podríem consensuar serien, per exemple:
- Circumscripció única (per al còmput de vots i escons).
- Circumscripció provincial (per al repartiment d’escons obtinguts per cada partit).
- Màxima proporcionalitat en la relació entre vots i escons, sense llindar mínim.
- Llistes obertes o, si no, desbloquejades.
- Còmput de vots en blanc com escons buits.

Independentment d’aquests punts bàsics (que desitgem per al consens de mínims), la nostra plataforma defensa altres punts com ara la possibilitat de coalicions postelectorals, com descrivim en el següent document:

- Proposta de reforma electoral

Altres dels punts que defensem és estudiar la possibilitat d’implementar la iniciativa de Democracia 4.0, així com votar amb DNIe i que aquest vot es puga modificar amb una certa freqüència per així controlar millor els possibles abusos del govern que un mateix va recolzar al principi.

Defensa de la proposta de reforma electoral

- Una de les crítiques a la circumscripció única, segons Balcells et al. (2011) és que no permet les llistes obertes, però com podeu veure a la nostra proposta, això no és cert.

- Alguns partits polítics defensen una circumscripció autonòmica en lloc d’estatal. La veritat és que els resultats electorals no canviarien molt entre un sistema i altre, i per això mateix pensem que aquests partits es poden sumar a la nostra proposta, ja que l’efecte final seria pràcticament igual al que defensen.

- Finalment, una de les reticències dels partits polítics és a les llistes obertes. Però crec que se’ls pot convèncer que en la immensa majoria dels casos la gent votaria a la llista sencera dels partits, llevat que estiguin imputats per corrupció, etc. Per tant no haurien de tenir cap por. En qualsevol cas, l’opció de les llistes desbloquejades seria un mal menor respecte a la situació actual de llistes tancades i bloquejades.

Difusió d’aquesta proposta

Si us plau, difoneu tant com aquesta proposta de coalició per reformar la llei electoral. Només amb la vostra ajuda serà possible. Hem de ser més intel · ligents que els que pretenen perpetuar el bipartidisme: els partits polítics petits no han aconseguit la reforma electoral per separat, perquè la mateixa llei electoral els impedeix tenir el poder que justament els correspondria, de manera que aquest cicle viciós només es pot trencar si ens coaligamos en aquest sentit, com a única proposta. Per què única proposta? Doncs perquè si almenys estem tots d’acord en aquesta proposta, podem unir-nos i tenir més força. Hem d’apartar momentàniament les nostres diferències per aprofitar les idees que ens uneixen: Segona transició democràtica mitjançant referèndum legal i encobert, en forma d’una coalició amb un únic propòsit: reforma electoral.

Carta consensuada per l’ Assemblea Virtual del 15M

Carta oberta del Moviment Pluralista

NOTA: En l’Assemblea Virtual del 15M també s’ha votat l’order de prefèrencia de les possibles reformes electorals que es van debatre i la preferida és la proposta elaborada per Movimient Pluralista. També podeu consultar l’informe sobre la viabilitat de dita reforma electoral. Al mes de maid es va votar a favor de fer una coalició que permeta reformar la llei electoral eliminant el risc associat en cas de fracasar en l’intent (vore resultat de la votació).

Disponible en Castellano.

  One Response to “Canviar la llei electoral és urgent, necessitem unir-nos per aconseguir-ho”

  1. [...] principis d’aquest any vam estar parlant sobre la necessitat d’unir-nos para lograr una Reforma Electoral. A més, es va realitzar una crida en l’Assemblea [...]

 Leave a Reply

(necessari)

(necessari)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   

El nostre Twitter

El nostre Google+

© 2012 Moviment Pluralista Allotjada a Mesinternet.com Suffusion theme by Sayontan Sinha