Són moltes les veus que reclamen un pas endavant dels moviments i plataformes afins al 15M. S’exigeix la construcció d’un Front Comú per recuperar la democràcia, és a dir, tornar-li el poder a la ciutadania. Diverses plataformes socials treballen, des de fa més de dos anys, per llaurar un consens al voltant d’un programa de mínims. Un dels principals punts que s’estudien és la reforma de la llei electoral, i fins i tot un nou procés constituent, on aquesta s’inclouria.

El Front comú ha de vèncer les barreres de la llei electoral actual, i per això caldrà constituir-se com a Coalició Electoral per així aconseguir una representació justa. La coalició d’aconseguir establir, com més aviat, un nou sistema electoral perquè paradoxalment ja no sigui necessari forçar aquestes coalicions en el futur. Cada persona podrà defensar així les seves idees en igualtat de condicions respecte als partits majoritaris.

En els últims mesos, la relació d’amor/odi ha anat creixent entre els moviments socials i els partits més propers a les seues reivindicacions. Els moviments necessitem que hi haja un canvi polític, i els polítics afins necessiten el nostre suport. No obstant això, gran part del 15M es manté fidel a les seues conviccions apartidistes i antisistema (anti l’actual). “Participar en el sistema seria donar-li legitimitat”, apunten alguns. De fet, una de les consignes del 15M és la no representativitat del Parlament a la voluntat ciutadana (o almenys, no de manera proporcional). A més, cap partit polític actual és prou horitzontal com per representar una democràcia real. Si a cas, comencen a destacar recents formacions polítiques, com ara EQUO, Partit Pirata, Escons En Blanc, etc., amb una base assembleària. Però malauradament la llei electoral els perjudica greument. D’altra banda, un dels partits “no tan minoritaris” que comparteix alguns dels punts defensats pel moviment 15M és Esquerra Unida (a Izquierda Plural). Però aquest partit manté la clàssica estructura vertical que tant es critica des de les plataformes afins al 15M. Cal destacar, però, que un sector d’Esquerra Unida (en concret d’Esquerra Oberta), recolza que siguin els ciutadans els que decideixin sobre la llista i el programa de la coalició electoral (veure comunicat  i proposta formal).

En aquest mar d’idees, comencen a prendre força les propostes que tracten de garantir la màxima horitzontalitat en la construcció del front comú. Probablement, l’exemple més clar és Alternatives Des d’A baix, que convida a totes les plataformes afins a participar en un debat encaminat a la construcció del front comú, “ampli, horitzontal, plural i participatiu capaç de reconèixer en la seva competència i diversitat els múltiples col·lectius que ja fa temps que treballen pel canvi democràtic i pacífic“. Des Moviment Pluralista convidem als nostres membres, simpatitzants i seguidors perquè s’adhereixin a la causa i participin en l’Assemblea Preparatòria: Dimarts 21 de maig (19,30h. Espai Cultural A Tu Ritmo Fernando Poo 23, Metro Delicias, Madrid) [vore resumen]. La data clau: 7 i 8 de juny. Us convidem a construir una confluència des de baix. Junts, podem.

Plataformes que donen suport (o donarien suport) a la construcció d’un Front Comú:

Confluencia [@Confluyentes]
Alternativas Desde Abajo [@AltDsdAbajo]
Moviment Pluralista [@pluralisa_org]
Asamblea Virtual del 15M [@AsambleaVirtuaI] (en solitario) (confluencia-v)
Manifiesto Juventud [@PabGallego]
Parlamento a la Calle [@ParlamentoALaCa] (Izquierda Plural y asamblea Ateneo)
Izquierda Abierta [@iabierta]
Frente Cívico Somos Mayoría (sólo a título individual)
AhoraTúDecides [@AhoraTuDecides]
Asociación DRY (leer nuestro comunicado)

Plataformes a favor d’una candidatura ciudadana

Partido X: Partido del Futuro [@Partido_X]
Partido de Internet [@pdi]
Hartos.org [@HartosOrg]
Por una Candidatura Ciudadana
Plataforma Ciudadana [@PlatCiudadanaYa]
Democracia Efectiva [@DemocraciaE]
Sistema En Crisis (artículo) [@destituyente]

 

Disponible en Castellano.

 Leave a Reply

(necessari)

(necessari)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   

El nostre Twitter

El nostre Google+

© 2012 Moviment Pluralista Allotjada a Mesinternet.com Suffusion theme by Sayontan Sinha