Què és el pluralisme?

 

El pluralisme és un sistema en el qual s’accepta la diversitat social i ideològica en matèria política, econòmica, etc. (Dahl, 1967). A priori, qualsevol democràcia hauria de reflectir justament aquesta heterogeneïtat ideològica i social, independentment de l’estatus o classe. Actualment, però, hi ha diferents limitacions que impedeixen un autèntic pluralisme: manca de participació democràtica, falta de proporcionalitat representativa, diferència de classes, tràfic d’influències, etc. Possiblement, el factor que més limita la igualtat d’oportunitats en la societat diversa és l’egoisme intrínsec a l’ésser humà. L’afany d’acumular poder, riquesa o capital (plusvàlua), sovint provoca que s’incrementin les desigualtats entre les classes i sorgeix la temuda crisi.

El comunisme es va popularitzar a finals del segle XIX per a combatre la crisi capitalista, basada en la creixent plusvàlua i la minvant capacitat adquisitiva dels consumidors. Però el comunisme sovint presenta una excessiva regulació dels mercats i fins i tot de la societat. Per aqueixa raó, la socialdemocràcia pretén regular el mercat privat des de la democràcia, per a garantir alhora els bens públics i privats, així com certs drets socials i llibertats individuals. No obstant això, durant moltes dècades hem comprovat que la socialdemocràcia tendeix a ser devorada per la reiterada crisi capitalista, provocant una privatització massiva dels bens públics.

Amb tot això, el model pluralista (veure els principis) naix com a alternativa a la socialdemocràcia i per tant també al comunisme i el capitalisme, encara que en certa manera els engloba. La diferència més important del pluralisme de mercats front a la socialdemocràcia és que en comptes de regular parcialment el mercat privat, el que es fa és crear i regular completament un mercat públic alternatiu i paral·lel al mercat privat, el qual gaudirà de més llibertat que en la socialdemocràcia, però amb una forta competència per part del mercat públic de l’Estat, on es fixarà totalment uns preus i sous justos.

En la següent taula (punxar per a ampliar-la) hem fet una comparativa a grans trets sobre les diferències entre el pluralisme i els altres models més utilitzats en els països desenvolupats.

De tota manera aquesta informació cal complementar-se amb els principis bàsics que s’estableixen per a definir la nostra manera d’entendre el pluralisme, així com amb les propostes que us fem. 

Disponible en Castellano.

 Leave a Reply

(necessari)

(necessari)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

El nostre Twitter

El nostre Google+

© 2012 Moviment Pluralista Allotjada a Mesinternet.com Suffusion theme by Sayontan Sinha